Miękka woda - zadbaj o swoich najbliższych

 

Istnieją dwa źródła wody pitnej, z których czerpiemy wodę do naszych gospodarstw. Jedno z nich to woda wodociągowa, dostarczana do każdego domu. Spełnia ona normy dla wody pitnej, określone przez Ministra Zdrowia. Nam jednak nie zawsze odpowiada jej zapach i smak, a także to, iż wysusza skórę, powoduje osadzanie się kamienia na sprzętach AGD oraz elementach instalacji grzewczej. Drugim źródłem jest woda z własnego ujęcia (np. studni), która również potrafi sprawić wiele problemów. Często przekracza dopuszczalne normy żelaza, amoniaku lub manganu, czyniąc ją niezdatną do spożycia. Przy odpowiednim doborze urządzenia, możemy jednak skutecznie uzdatnić wodę, niezależnie od jej źródła. Zanim jednak przejdziemy do urządzeń, zapoznajmy się z kilkoma faktami dotyczącymi twardości wody.

 

Twardość wody w Polsce zwykle mieści się w przedziale od 3 do 21 stopni niemieckich (dH). Woda miękka ma od 3 do 7 dH, średnio-twarda 8-14 dH, a twarda 15-21 dH. Bardzo twarda woda ma powyżej 21 stopni niemieckich. Średnia wartość, jeśli idzie o Polskę, to 21 dH. Normy dopuszczenia wody do spożycia przez ludzi wynikają z Rozporządzenia Minstra Zdrowia z 2010 r. Wymagania fizykochemiczne, jakim powinna odpowiadać woda spożywana przez ludzi są następujące:

Twardość 3-28 dH - 60-500 mgCaCO3/l
Żelazo 0,20 mg/l - 200 µg/l
Mangan 0,05 mg/l - 50 µg/l
Chlor 0,30 mg/l - 300 µg/l

Powodem występowania twardości w wodzie są rozpuszczone w niej sole wapnia i magnezu (Ca + Mg). To obecność tych pierwiastków wiąże się z powstawaniem osadów, gdyż zarówno wapń jak i magnez łatwo ulegaja krystalizacji. Aby zmiękczyć wodę, należy usunąć z niej te pierwiastki. Proces zmiękczania polega na filtracji wody przez złoże (tzw. żywicę jonowymienną). Po uzdatnieniu wody, złożej musi zostać zregenerowana (czyli oczyszczone i przygotowane do ponownego użytku).

Problemy z żelazem i manganem

Problem z żelazem najczęściej występuje w wodach głębinowych. Tam, gdzie żelaza jest dużo, mogą występować również bakterie. Woda o dużej zawartości żelaza posiada czerwonawy odcień, przykry smak i zapach, a także powoduje zatykanie instalacji wodnej.

Mangan, podobnie jak żelazo, występuje w wodach powierzchniowych i głębinowych. Mimo że zwykle występuje w o wiele mniejszych ilościach niż żelazo, twarde osady uformowane z tego pierwiastka, są bardzo trudne do usunięcia. Po czym poznać, że w naszej wodzie jest zbyt dużo manganu? Woda nabiera gorzkiego smaku, a osad, który się w niej tworzy może mieć czarny kolor.

Chlor

Jako silny utleniacz, środek dezynfekujący i wybielacz, chlor stosowany jest zwykle na ostatnich etapach oczyszczania wody. Silnie wpływa na smak i zapach wody.

Związek ten stosuje się zwykle na ostatnim etapie filtracji lub uzdatniania wody, głównie z uwagi na swoje silne właściwości bakteriobójcze. Oczywiście, związek ten spełnia bardzo pożyteczną funkcję, jednak użycie chloru w procesie dezynfekcji wody nadającej się do spożycia przez ludzi, zawsze zmienia właściwości organoleptyczne wody, czyli jej zapach i smak.

Miękka woda - jak na tym skorzystam?

Stosując zmiękczacz do wody, po pierwsze ochronimy instalację grzewczą, armaturę i kaloryfery przed groźnym wpływem osadu. Urządzenia AGD (czajnik, garnki, ekspres do kawy) również będą nam służyły o wiele dłużej. Zabezpieczymy sie również przed pękaniem rur, zapewniając właściwe ciśnienie i natężenie przepływu w instalacji.

Zaoszczędzimy również na środkach piorących i czyszczących, a co za tym idzie ochronimy środowisko naturalne. Miękka woda lepiej się pieni, pozwala na dokładniejsze pranie, a także dokładniejsze płukanie tkanin ze środków piorących. Intensywny kolor ubrań również zostanie zachowany dłużej.

Woda bez magnezu i bez żelaza

Po oczyszczeniu wody z cząstek magnezu i żelaza, woda jest o wiele bardziej klarowna. Ratujemy w ten sposób naszą ceramikę łazienkową, ubrania oraz elementy instalacji wodociągowej.

Woda oczyszczona przez nasze urządzenia nie posiada żadnych zanieczyszczeń mechanicznych mniejszych niż 20 mikrometrów (5-krotnie mniejszych od średnicy przeciętnego włosa). Jej smak i zapach również ulega polepszeniu (m.in. z uwagi na brak chloru).

Zadbaj o wszystkich wokół siebie i zamontuj jedno z naszych urządzeń do uzdatniania wody, a otrzymasz klarowną wodę bardzo wysokiej jakości, która idealnie nadaje się do gotowania, picia, kąpieli oraz prania. Efekty zauważysz bardzo szybko - potrawy zaczną lepiej smakować, skóra nie będzie podrażniona, a sprzęt AGD będzie Ci służył o wiele dłużej!