Zdrowa woda prosto z kranu? To możliwe!

 

Działanie filtrów RO opiera sie na procesie w 100% naturalnym i występującym w naturze - osmozie. Mechanizm ten został wykorzystany w budowie filtrów, które oferujemy. Dlaczego warto filtrować wodę na własną rękę zamiast spożywać tę z kranu lub kupować ją w butelkach? Zacznijmy wyjaśnienia przebiegu samych procesów - osmozy i odwróconej osmozy.

Osmoza vs. odwrócona osmoza

Pierwszy z procesów, osmoza, zachodzi w każdym żywym organizmie. W jego trakcie cząsteczki wody przechodzą przez półprzepuszczalną błonę (membranę) z roztworu o niższym stężeniu w kierunku roztworu o stężeniu wyższym. Jest to naturalny mechanizm prowadzący do wyrównania stężeń obu roztworów.

Poprzez odwrócenie tego procesu, dochodzi do filtracji. Jednak aby cząsteczki wody przechodziły z roztworu o wyższym stężeniu w kierunku roztworu o stężeniu niższym, potrzebne jest spełnienie odpowiednich warunków. Przeprowadzenie takiego procesu prowadzi to w oczywisty sposób do zwiększenia różnicy stężeń między roztworami. Aby proces odwróconej osmozy mógł mieć miejsce, musi on zostać wywołany ciśnieniem skierowanym przeciwnie do ciśnienia osmotycznego.


Jak działają filtry osmotyczne?

Filtr osmotyczny zazwyczaj montowany jest pod zlewem kuchennym. Najistotniejszy element każdego z tych urządzeń to półprzepuszczalna błona, czyli membrana. Każda membrana oddziela zanieczyszczenia zawarte w wodzie od wody czystej, działając podobnie do bardzo dokładnego sita. Membrany zatrzymują do 99% zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych, metali ciężkich oraz innych pierwiastków wielkości min. 0,001 µm.

Urządzenie do filtracji wody składa się również z filtrów wstępnych, które oczyszczają wodę zanim trafi ona do membrany. Filtry końcowe, zainstalowane po membranie, polepszają smak i zapach wody, a także wzbogacają ją w minerały. Jest to szczególnie istotne, ponieważ wodę oczyszczoną przez filtr powinno się mineralizować, aby dostarczyć organizmowi najważniejsze składniki mineralne.

Istotną kwestią w procesie filtracji wody jest temperatura. Zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka, nie pozwoli na dokładne oczyszczenie wody. Temperatura odpowiednia dla pracy filtra nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza, gdyż może uszkodzić błonę membrany osmotycznej. Woda zbyt zimna, poniżej 4 stopni, znacznie obniża wydajność działania filtra.

Korzyści

Warto filtrować wodę, gdyż dzięki temu usuwamy z niej rdzę, piasek i inne zanieczyszczenia mechaniczne, metale ciężkie, a także bakterie i wirusy. Filtry odwróconej osmozy produkują również wodę przyjazną wszystkim, którzy cierpią na atopowe zapalenie skóry lub różnego rodzaju alergie. Alergeny zatrzymywane są na powierzchni filtra, dzięki czemu woda czysta nie powoduje podrażnień ani nie wywołuje reakcji alergicznych.